onsdag den 2. februar 2011

Det' råt.

Jeg kom til at undre mig her den anden dag, da jeg var forbi min velassorterede ostehandler. Blandt det imponerende udbud af oste var også en del råmælksoste fra Frankrig. Men hvordan kan det være, at jeg kan købe franske råmælksoste hos min lokale ostepusher, mens at det stadig ikke er tilladt for danske mejerier at producere og sælge disse oste? For ikke at tale om italiensk parmesanost, der fremstilles af upasteuriseret komælk.

Apropos Italien. Der er man knap så angst for den uopvarmede mælk. Der kan man faktisk købe den på snart sagt hvert gadehjørne. Det er selvfølgelig overdrevet, men i det år hvor jeg boede og studerede i den nord-italienske by Parma, kunne jeg jævnligt forsyne mig med en flaske rå, upasteuriseret mælk.

Rundt omkring i Parma finder man mælkeautomaterne, pakket ind som små, hvide træhuse, 24 i alt, på travle strøg og befærdede gader. Systemet er enkelt: for 1 euro "tapper" man 1 liter mælk og hvis man ikke har sin egen glasflaske med, kan man trække en i automaten for yderligere 1 euro. Det er mageløst at se den hvide mælk komme strømmende ud og en sjov måde at købe mælk på.

På automaten oplyser et lille skilt om, hvornår koen er malket, hvad tid mælken er fyldt på automaten (typisk et par timer efter malkning) og producentens navn og adresse. Så friskheden og sporbarheden er i orden. Selvom det på et andet skilt anbefales at man koger mælken før brug, er det dog min opfattelse, at de fleste drikker den rå.

Første gang var jeg selvfølgelig skeptisk, indoktrineret som jeg er med, at al mælk bør varmebehandles for at slå de skadelige bakterier ihjel. Men det varede kun til jeg havde smagt mælken. Smagen kan beskrives som rig, fyldig og mere kompleks end den "almindelige" mælk, jeg er vant til at drikke. Og jeg kunne lide det.

Mælkeautomaterne er placeret over hele Italien. Ifølge hjemmesiden www.milkmaps.com er der lige nu 1477 automater fordelt på 93 provinser, med en hovedvægt i nord. Mælken kommer fra lokale producenter og fordelen for dem er, at de kan få en bedre pris for deres mælk og at de er fri for mellemmænd. Fordelen for forbrugeren er et garanteret sundere og friskere produkt.

I Parma er der en overproduktion af mælk, og det er et problem for leverandørerne af mælk til parmesanostindustrien at få en ordentlig pris for mælken, faktisk sætter mange af dem penge til.

I Danmark har en række danske mejerier med giganten Arla i spidsen ansøgt om tilladelse til at producere oste af upasteuriseret mælk. De har i årevis lavet forsøg og eksperimenteret, og står bare på spring for at få lov til at lancere de nye kvalitetsoste. Og noget tyder på, at der er en opblødning på vej. Ihvertfald lyder der positive udmeldinger fra Fødevarestyrelsen på betingelse af, at mejerierne kan styre hygiejnen.

Mælkeautomat

Ingen kommentarer:

Send en kommentar