På Nyborg Slot har de store planer. Historien om Nyborg som gammel kongeby og hovedstad i Middelalderen skal under overskriften "Danmarks riges hjerte" være med til at brande byen og, i sidste ende, give Nyborg og Nyborg Slot en plads på Unescos Verdensarvliste som en umistelig kulturarv. Og mad og drikke spiller en vigtig rolle.
Når Christian d. 3. (1534-1559) mødtes med sit parlament på Nyborg Slot betød det, at der skulle fragtes store mængder mad og drikke til slottet til de overdådige banketter, Danehoffet, der fandt sted i Riddersalen. Bønder i hele Nyborg len, der dækkede næsten halvdelen af Fyn, hørte under kongens fadebur, og de var forpligtet til at betale skat til kongen i form af afgrøder og produkter.
Nu genopliver man det gamle Danehof, og alle producenter på Østfyn kan igen blive leverandører til kongens fadebur som medlemmer i netværket af samme navn.
Helt konkret arrangerer man på Nyborg Slot såkaldte Danehof middage i den gamle Riddersal på fire datoer i løbet af året. Den første middag har været afholdt og den var en stor succes. 120 mennesker kunne bænke sig ved langbordene i helt autentiske omgivelser i den gamle Riddersal. Forinden var de, i stearinlysets skær, blevet ført ind gennem kælderen under slottet, hvor råvarerne til kongens fadebur i gamle dage blev opbevaret. Lige inden de trådte ind i Riddersalen stod en tjenestepige parat til at vaske deres hænder.
Slottet samarbejder med kokken Rasmus Kirk Henriksen fra Restaurant Teglværksskoven. Han kreerer en menu, der er inspireret af de råvarer, som man ved anvendtes i Middelalderen. F.eks. kål og øl. Blandt det bedre borgerskab var det yndet at anvende eksotiske krydderier som kanel, kardemomme, peber og nelliker som krydderi til kød, også vildt var en anden ynglingsspise. Denne aften kom råvarerne bl.a. fra Hindsholmgrisen, Ørbæk bryggeri og fra Kurt Nørrisgaard, der dyrker hvidkål.
Næste middag i Kongens Fadebur er 16. april. Den 6. og 7. juli er der Danehofmarked, herunder også grønt- og frugtmarkedet Vor Frue Marked ved kirken. Her vil man kunne opleve flere af producenterne, der er med i netværket og leverandører til Kongens Fadebur og smage deres produkter.
Sideløbende med middagene afholder Nyborg Slot workshops for producenterne i netværket Kongens Fadebur. Workshop'sene skal bl.a. diskutere mål og succeskriterier, historiefortælling og produktudvikling, afsætning og markedsføring, mad- og måltidsoplevelser samt events og markeder.
Fra det første indledende møde for producenter |
Netop produktudvikling er et vigtigt element i projektet. På nuværende tidspunkt er der fremstillet 4 forskellige øltyper i et samarbejde mellem Nyborg Slot og Ørbæk Bryggeri. Det er meningen, at der på sigt skal komme flere til.
Et eksempel på hvordan man bruger fortællingen om Nyborg Slot og Kongens Fadebur til at sælge et specialprodukt. Her er det Kongens Fadebur øl fra Ørbæk Bryggeri. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar